De winnaars van de eerste Grimbergen thuisbrouwcompetitie zijn gekend...
proficiat Martijn en Edwin!
Maanden geleden vroegen wij aan de Belgische thuisbrouwers – wil jij met mij... brouwen? Want Grimbergen ging opzoek naar die thuisbrouwers die samen met meesterbrouwer Cedric Lebbe de Grimbergen Cuvée 2024 wouden brouwen, een blond bier tussen de 6% en 8,5% alcohol met een kruidige handtekening van de brouwer.
Maar liefst 349 Belgische thuisbrouwers hadden hun online geregistreerd waarvan er ook 202 effectief hun kans waagden en hun bier hadden opgestuurd. Nadat onze jury al deze bieren hadden geproefd – en elke deelnemer een certificaat met hun score hadden bezorgd – werden er 3 finalisten gekozen die samen met meesterbrouwer Cedric hun bier in de Grimbergen Abdij Brouwerij hebben gebrouwd. Het zijn deze bieren die tijdens het Grimbergen brouwfeest door alle aanwezigen zijn geproefd en gejureerd. De stemmen werden geteld en de thuisbrouwers die hun bier vanaf nu Grimbergen Cuvée 2024 mogen noemen, zijn Martijn en Edwin Camps uit Bertem!
Eervolle vermelding voor de 2 andere finalisten – Frédéric Marchal en Julie Lecourt uit Namen en Kevin en Benny Timmermans. Beide duo’s stonden meer dan terecht in de finale en leverde ook een uitstekend blond bier op!
Julie en Frédéric
Winnaars Martijn en Edwin
Benny en Kevin
Het Grimbergen Brouwfeest
Tijdens het Grimbergen Brouwfeest waren er zo’n 200 bierliefhebbers aanwezig. Alle aanwezigen hebben de 3 bieren van de finalisten mogen proeven en hebben gestemd op hun favoriete bier. Martijn en Edwin wisten de aanwezige gasten te overtuigen met hun inzending en kroonden zich zo tot winnaars van de eerste Grimbergen Thuisbrouwwedstrijd tijdens de ceremonie geleid door Filip Peeters en Pater Karel. Nadien kon het feest dan losbarsten met een heus ‘brouwfeest’!
De Grimbergen Cuvée 2024
De Grimbergen Cuvée 2024 – een bier gebrouwen door Martijn en Edwin, samen met meesterbouwer Cedric Lebbe van de Grimbergen Abdij Brouwerij, is een sterk blond bier van 7,7%. Het bier heeft een mooie bitterheid met een subtiele kruidige toets die zorgt voor een aangename doordrinkbaarheid. Dit bier is perfect geschikt om te pairen met harde kazen, vlees- (bijvoorbeeld kip of varkenshaasje) en visgerechten (voorbeeld zeeduivel of tonijn).
De Grimbergen Cuvée 2024 zal vanaf september beschikbaar zijn bij de winkel van Colruyt, bij de drinkcenters en de website van Prik & Tik en bij een hondertal geselecteerde horecazaken (de ‘Grimbergen Masters’).
Over de jury
Quote van Kim Van Opdurp – juryvoorzitster
“Als vakjury beoordeelden wij in de eerste plaats de technische aspecten van de ingezonden bieren. Bij 3 de finalisten noteerden we kernwoorden als gebalanceerd, topbier, zeer aangenaam in smaak en aroma, clean …
Toch verschillen de 3 bieren ook voldoende en merkten we mooie variaties op in fruitigheid, kruidigheid, bitterheid, gebruik van hop, enz. We selecteerden zowel klassieke als gedurfde brouwstijlen. Maar waar we het bij elk van de 3 bieren als jury unaniem over eens waren – en wat geen onbelangrijke eigenschap van een winnaar is – wij bestellen van deze bieren graag steeds een 2e glas!”
Cedric Lebbe
Meesterbouwer van de Grimbergen Adbij Brouwerij. Samen met pater Karel Stautemas verantwoordelijk voor het brouwen van alle Grimbergen bieren uit de Abdij Brouwerij.
Karel Stautemas
Subprior en abdij brouwer van de Grimbergen abdij. Leerde brouwen aan de Scandinavian School of Brewing. Sinds 2021 actief in de nieuwe Grimbergen Abdij Brouwerij, als enige pater in België met een brouwersdiploma.
Filip Peeters
Host van de Grimbergen thuisbrouw competitie en tevens bierkenner. Ervaring als jurylid in “Beermasters” waar hij Tripels moest beoordelen.
Ben Vinken
Één van de bekendste zythologen in België. Ben, erkend biersommelier, heeft ook zijn eigen biermagazine en bierfestival genaamd “Bierpassie”.
Gunnar Van Campenhout
Gunnar van Campenhout - bekend van Grimbergen’s meest gekende bierhandel ‘Van Campenhout’ – is ook zelf thuisbrouwer
Sam Nagels
Werkt als marketingspecialist bij Brouwland – maar is ook zytholoog.
Tessa Pauwels
Tessa, sinds 2016 aan de slag bij Brouwland, volgde de opleiding Microbrouwerij bij Syntra, wat haar nieuwsgierigheid naar de bier- en brouwwereld alleen maar heeft aangewakkerd. Ze zal tijdens de proefmomenten met een brede glimlach aan de jurytafel zitten.
Kim van Opdurp
Kim is een afgestudeerde Zytholoog sinds 2017. Ze is gepassioneerd door bier en alle mogelijke combinaties met eten. Daarnaast is ze ook zelf een actieve thuisbrouwer.
Dieter De Brakeleer
Dieter werkt als aankoper voor Colruyt. Daarnaast is hij enorm gepassioneerd door bier en houdt ervan om nieuwe stijlen en bieren te ontdekken.
Jérémie Badot-Bertrand
Jeremie is afkomstig uit Brussel en is bouwer bij Grimbergen Abbey Brewery (GAB). Hij is al vele jaren met bier bezig, en vooral gespecialiseerd in de Brusselse Craft Brouwerijen. Maakt deel uit van het officiële GAB tasting pannel.
Bart Valgaeren
Horeca uitbater uit Grimbergen en zaakvoerder van “Kantine van’t bos”. Tevens ook bierliefhebber.
Michiel Bartels
Michiel, van beroep Business Analist bij Alken-Maes, is een hobbybrouwer in hart en nieren. Vorig jaar nog de winnaar van de Heineken Thuisbrouwcompetitie met zijn “Michiel’s IPA”.
Dieter Declerq
Dieter werkt als Business Project Manager bij Colruyt, maar is daarnaast ook zytholoog en thuisbrouwer
Over Grimbergen
Grimbergen wordt al sinds 1128 met passie gebrouwen. Het biermerk omvat een reeks bekroonde premium bieren van Belgische makelij. Het dankt zijn bijnaam – Het Bier van de Feniks – aan de Abdij van Grimbergen die na drie verwoestende branden telkens herrees uit de assen. De bieren in het assortiment van Grimbergen zijn het resultaat van negen eeuwen experimenteren en perfectioneren van het brouwproces. De smaak van Grimbergen is rijkelijk en karaktervol, fruitig en kruidig. En dat over alle varianten heen, van Grimbergen Blond en de meer moutige Grimbergen Dubbel tot de alcoholvrije variant Grimbergen Blond 0.0 om er enkele te noemen.
Meer informatie op www.grimbergen.com